Vi håber, at kommunerne har lyst til at indgå i endnu flere samarbejder med selvejende institutioner/organisationer om at løse velfærdsopgaver. Vi tror på, at vi i fællesskab kan få både sikret og udviklet velfærden.
Det skal ikke være staten/det offentlige, der ”ejer” velfærdssamfundet – det skal være vores alle sammens, som vi arbejder fælles om at bevare og udvikle.
Derfor har vi et budskab til landets kommuner, som vi står sammen med vores søsterorganisationer LIVSVÆRK og KFUMs Sociale Arbejde om at sende: Vi håber, at kommunerne har lyst til at indgå i endnu flere samarbejder med selvejende institutioner/organisationer om at løse velfærdsopgaver. Vi tror på, at vi i fællesskab kan få både sikret og udviklet velfærden.
Modsat private tilbud skal selvejende institutioner/organisationer ikke generere profit til en investor eller kapitalfond. Eventuelt overskud går til den sag og det formål, vi arbejder for – det står simpelthen i vores vedtægter. Uden presset for at skabe overskud kan vi fokusere på kvaliteten af vores ydelser, herunder fagligheden af vores medarbejdere. De ansatte har samtidig større indflydelse på beslutningsprocesserne, hvilket fører til højere jobtilfredshed og engagement – og det smitter positivt af på borgerne i tilbuddet.
Og så ligger der noget helt særligt, udefinérbart i vores dna. Noget, der ikke kan gøres op i tal eller formler: Vi er først og fremmest værdibårne. Det skinner igennem i den måde, vi leder på, tager hånd om mennesker på, kommunikerer på. Vi står på et kristent grundlag, der kommer til udtryk i vores praktisering af næstekærlighedsbuddet: Vi arbejder med øje, ligeværdighed og respekt for alle mennesker. Og så er der store frivillige kræfter i vores organisationer. Alle bestyrelsesmedlemmer er frivillige, ligesom der er rigtig mange frivillige i vores tilbud og aktiviteter. Mennesker, der yder en kæmpe indsats, blot fordi de vil og har lyst. Det bringer enorm forandringskraft og engagement ind i vores organisationer.
Derudover har vi fokus på samarbejder og at inddrage vores omverden. Vi tror på, at man i en organisation undgår forråelse, når man ikke samler sig om en lille, intern kerne, men tværtimod lukker op for frivillige og lokalsamfund, der arbejder sammen med bestyrelse, ledelse og medarbejdere.
I magasinet her har vi samlet en række gode eksempler på samarbejder, synergier, partnerskaber og frivillighed. Eksempler, som forhåbentligt vil få kommuner til at se potentialet i at samarbejde med JBF og andre lignende organisationer om at løse flere opgaver, der handler om udsatte borgere.
Rigtig god læsning.
– Poul Erik Clausen, generalsekretær